VIZUÁLIS KULTÚRA
A KÉK egyik legfontosabb misszója, - ami nem változott meg 15 éves távlatban sem - az épített környezetünk megismerését és megértését segítő párbeszéd, mind a szakmai mind a laikus szereplők között. Ezt a kezdetektől a KÉK Városi Séta program, és a Pecha Kucha Night Budapest képviselte, valamint immár 12 éve a Budapesti Építészeti Filmnapok. Mind az elmúlt évtizedek épületei és terei, mind a kortárs építészet remekei sokszor bővebb magyarázatra szorulnak egy laikus számára, hiszen a kontextus részletes megismerése segít megérteni a várost, így az életünket befolyásoló folyamatokat is. A különféle vizuális formátumok mint a kép, videó és film befogadhatóbbá teszik az épített környezetünket, ez által az ember és város kapcsolatát is.

A Budapesti Építészeti Filmnapok küldetése, hogy párbeszédet teremtsen, melyhez a filmek kiváló eszközként és inspirációként szolgálnak. Mi azért szeretjük igazán, mert a tematikus filmválogatások, de önmagában egy-egy film is számtalan olyan kérdést vet fel, amiről sokféle szempontból lehet beszélgetni, sokféle módon lehet viszonyulni, rámutatva ezzel mind a műfaj, mind az ember-épített környezetének komplexitására. Az évek során a designon és építészeten túl körüljártuk az elhagyott terek, kiürülő városok, építészeti utópiák, építészeti és politika, mozgás és tér, emberi test és környezetének kapcsolatát.

A Pecha Kucha Night Budapest újszerű formátumával a legelső egész estés program volt Budapesten, ami kortárs építészettel és design inspirációval szolgált a kreatív szektor részére. Az innovatív előadói formátum segítségével mutatunk be friss, aktuális projekteket és témákat építészet, város és a design területeiről. Erre elsősorban egy platformként tekintünk, ami teret ad az épített környezetünkről való párbeszédhez.

Az épített – vizuális – környezetünk mai szemmel való megértését kritikusnak tekintjük, hiszen ilyen irányú edukációt ma sajnos nem nyújt az általános oktatás: a zene oktatás, valamint annak elismerése, hogy a különféle zeneszámok hatással lehetnek az érzelmeinkre, hangulatunkra; ezzel ellentétben a környezetünk ránk mért hatását sokkal kevésbé fogjuk fel tudatosan.

A két program úgy érezzük ma is nagyon jó keretet ad arra, hogy az aktuális városi kérdésekről, környezetünk vizuális élményéről közvetítsünk.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994