SZERVITA
A Nefelejcs utca után viszonylag hamar új helyet talált a KÉK. 2008. tavaszától bő egy évet töltöttünk a Szervita téri irodaházban, amit Szabó István tervezett és 2019-ben bontottak le.

A kilencemeletes épületben több száz iroda volt, amely egészen más lehetőségeket rejtett magában, mint a korábbi központunk és így minket is egyfajta szemléletváltásra késztetett. Az épület sajátosságait több programban is kihasználtuk: az első ilyen az Architecture Review Awards kiállítása volt, melyet a homlokzaton - a használatban lévő, világító irodák által - kirajzolódó AR betűk szobáiban helyeztünk el. Hasonlóképp emlékezetes esemény volt az I. Építészeti Makett Fesztivál – 100 szoba - 100 makett elnevezésű nemzetközi kiállítás.

A sok iroda-szobán kívül nagy rendezvényterme is volt az épületnek, melyet ennek megfelelően egyre nagyobb eseményekkel töltöttünk meg: Problémás Örökség Konferencia, számos Pecha Kucha Night Budapest, Norohito Nakatani (J) előadása. De a “szervitás” időszakban született meg az I. Budapesti Építészeti Filmnapok is. Fontos megemlíteni Szabó István kiállítását is, hiszen végül ez az épület is olyan sorsa jutott mint sok kortársa: lebontották.

Sűrű és fárasztó időszak volt ez a KÉK számára, hiszen egészen más energiákat használt el egy ekkora épület üzemeltetése, mint az előző helyszínünk, ugyanakkor minket is innovációra késztetett. A Szervita téren sem időztünk végül sokat, de akkor még nem tudtuk, hogy az azt követő hosszú, helyszín nélküli időszak mégis elsősorban a Nefelejcs és a Szervita téri időkből tud majd táplálkozni: itt erősödött meg a KÉK, nyílt ki még jobban a budapesti kulturális színtér felé, amire még sok évig építkezni tudtunk.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994