SZERVITA
A Nefelejcs utca után viszonylag hamar talált új helyet a KÉK, és 2008. tavaszától bő egy évet töltöttünk el a Szervita téri irodaházban, amit Szabó István tervezett és 2019-ben bontottak le.

A kilencemeletes épületben több száz iroda volt, ami egészen más lehetőségeket rejtett magában, mint a korábbi központunk és így minket is egyfajta szemléletváltásra késztetett. Az épület sajátosságait több programban is kihasználtuk: az első ilyen az Architecture Review Awards kiállítása volt, melyet a homlokzaton - a világító használatban lévő irodák által - kirajzolódó AR betűk szobáiban helyeztünk el, vagy hasonlóképp emlékezetes esemény volt az I. Építészeti Makett Fesztivál – 100 szoba -100 makett elnevezésű nemzetközi kiállítás.

A sok iroda-szobán kívül nagy rendezvényterme is volt az épületnek, melyet ennek megfelelően egyre nagyobb eseményekkel töltöttünk fel: Problémés Örökség Konferencia, Pecha Kucha Night Budapestek, Norohito Nakatani (J) előadása, de a Szervitás időszakban született meg az I. Budapesti Építészeti Filmnapok is. Fontos megemlíteni a Szabó István kiállítását is, hiszen végül ez az épület is olyan sorsa jutott mint más modern kortársa: lebontották.

Sűrű és fárasztó időszaka volt ez a KÉK-nek, hiszen egészen más energiákat használt el egy ekkora épület üzemeltetése, mint az előző helyszínünk, ugyanakkor minket is innovációra késztetett. A Szervita téren sem időztünk végül sokat, de akkor még nem tudtok hogy az azt követő hosszú helyszín nélküli időszak mégis elsősorban a Nefelejcs és a Szervita téri időkből tudott táplálkozni: itt erősödött meg a KÉK, nyílt ki még jobban a budapesti kulturális színtér felé, amire építeni tudtunk sok évig ezt követően.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994