NETWORKING
A KÉK alapításakor az egyik legfontosabb cél a nemzetközi színtérre való kilépés, nemzetközi kapcsolatok építése, jó példák megismerése és adoptálása volt. Ez az első kiáltványban is hangsúlyosan megjelent, sőt a KÉK alapítói egy európai körúton is részt vettek és tanulmányoztak más építészeti központokat. Az alapításunkat is végig is kísérte több külföldi támogató szervezet, így a nemzetköziség mindigis jelen volt a KÉK-ben.

Az egyik első nemzetközi vonatkozású események egyike az Architecture Review Award for Emerging Architecture 2006 kiállítás volt, ami először járt Magyarországon, és az ezt követő években is meg tudta szervezni a KÉK. A másik korai fontos esemény Marcos Novak (USA) vendégelőadása a parametrikus építészetről. Ezek azért voltak fontosak számunkra, mert a frissen alapított központunk egy éven belül több fontos és sikeres nemzetközi programot is Budapestre hozott ami egy jó lendületet adott a további kezdeményezéseknek és a KÉK aktivista közösségének.

Egy másik fontos célunk volt a magyar kortárs építészet közvetítése a nemzetközi színtér felé, így ezt a irányt támogatta a Nextroom (2006-) csapatához való csatlakozás, aminek keretében a KÉK ajánlott kortárs magyar épületeket a folyamatosan épülő adatbázisba, valamint hasonlóan fontos feladat a Mies van der Rohe díjra való jelölésben való részvételünk.

Hasonlóan fontos mérföldkő a 2014-es Velencei Építészeti Biennálé-n való részvételünk a Lifting the Curtain – Central European Architecture Networks (A függöny felemelkedik – Közép-európai építészeti hálózatok) kiállításon való részvételünk, ami több további programot alapozott meg például a Transmodern beszélgetés-sorozatot.

A 15 évet tekintve rengeteg nemzetközi vonatkozású eseményt lehetne említeni, de összességében elmondható, hogy az első pár évben szervezett tapasztalat alapozott meg egy olyan kapcsolati rendszer aminek segítségével egyre inkább ki tudtunk lépni a nemzetközi színtérre. Ezt számos nagy projekt segítette az évek alatt mint a Budapest Építészeti Fesztivál, a Pecha Kucha Night Budapest, az Építészeti Makett Fesztivál, majd 2017-től a DANUrB és az SCCM programok. Mára elmondhatjuk hogy a KÉK Közép-Európa legmeghatározóbb építészeti központja.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994