NETWORKING
A KÉK alapításakor az egyik legfontosabb cél a nemzetközi színtérre való kilépés, nemzetközi kapcsolatok építése, jó példák megismerése és adoptálása volt. Ez az első kiáltványban is hangsúlyosan megjelent, sőt a KÉK alapítói egy európai körúton is részt vettek és tanulmányoztak más építészeti központokat. Az alapításunkat is végig kísérte több külföldi támogató szervezet, így a nemzetköziség mindig jelen volt a KÉK-ben.

Az egyik első nemzetközi vonatkozású esemény az Architecture Review Award for Emerging Architecture 2006 kiállítás volt, amely először járt Magyarországon, és a KÉK az ezt követő években is meg tudta szervezni. A másik fontos korai esemény Marcos Novak (USA) parametrikus építészetről szóló vendégelőadása volt. Ezek jelezték a frissen alapított központunk jelentőségét, hiszen egy éven belül több fontos és sikeres nemzetközi programot is Budapestre tudtunk hozni, ez pedig jó lendületet adott a további kezdeményezéseknek és a KÉK aktivista közösségének.

Másik fontos célunk volt a magyar kortárs építészet közvetítése a nemzetközi színtér felé, ezt a irányt támogatta a Nextroom (2006-) csapatához való csatlakozás, aminek keretében a KÉK ajánlott kortárs magyar épületeket a folyamatosan épülő adatbázisba. Hasonlóan fontos feladat volt a Mies van der Rohe-díjra történő jelölésben való részvételünk.

Jelentős mérföldkő volt a 2014-es Velencei Építészeti Biennálé-n való részvételünk, a Lifting the Curtain – Central European Architecture Networks (A függöny felemelkedik – Közép-európai építészeti hálózatok) kiállítás részeként, amely további programokatt alapozott meg, például a Transmodern beszélgetéssorozatot.

Az eltelt 15 évből rengeteg nemzetközi vonatkozású eseményt lehetne említeni, de összességében elmondható, hogy az első időszakban szerzett tapasztalat megalapozott egy olyan kapcsolatrendszert, amelynek segítségével egyre inkább ki tudtunk lépni a nemzetközi színtérre. Ezt az évek alatt számos nagy projekt segítette,mint a Budapest Építészeti Fesztivál, a Pecha Kucha Night Budapest, az Építészeti Makett Fesztivál, majd 2017-től a DANUrB és az SCCM programok. Mára elmondhatjuk, hogy a KÉK Közép-Európa legmeghatározóbb építészeti központja.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994