MAKETTFESZTIVÁL
A makettek, építészeti modellek egy különleges szerepet foglalnak el az építészek életében. Egy makettnek sokféle funkciója és kidolgozottsága lehet: használhatjuk ötletbemutatásra, lépték és dimenzió érzékeltetésre, valósi részletek vagy anyagok bemutatására, absztrakt vagy éppen realisztikus gondolatok közlésére vagy éppen a megrendelővel és használókkal való kommunikációra. Mivel ennyire sokszínűen használható, ezért különösen érdekes az, hogyan használják egy-egy építészeti gondolat, városrész bemutatására.

A KÉK életében is különleges szerepet játszanak a makettek, mivel az egyik legelső nagy nemzetközi eseményünk volt az I. makettfesztivál 2008-ban, majd a többi hasonló esemény is egy fontos és különleges szakmai esemény volt a budapesti közéletben.

Az I. Építészeti Makett Fesztivált a Szervita téri irodaházban 100 szoba-100 makett néven, majd a II. Építészeti Makett Fesztivált- Modeling Museums címmel a Műcsarnokban rendeztük meg. Mindkettő azért fontos nekünk, mivel számos külföldi iroda válaszolt a megkeresésünkre és vett részt az eseményeken, mely így már láthatóan ki tudott lépni az itthoni keretek közül. A 2010-es esemény egy úttal egy mérföldkőnek is tekinthető a KÉK életében, mivel az eredmények túlmutattak az elvárt eredményeken: a 15 országból közel 70 makettet válogattunk ki, de a kiállítás mellett megszervezett oktatási programok és szimpózium is elemezte a kulturális intézmények alakulását és a tervezői gyakorlat eszköztárát. A 2010-es esemény után éreztük igazán, hogy sikerült kilépni a KÉK-nek a nemzetközi színtérre, ami egy nagy váltást jelentett számunkra.

Az Építészeti Makett Fesztiválok sorát folytattuk, legutóbb 2019-ben muttatuk be a Mi épül Budapesten? című kiállítást, ami hasonlóképp nagy népszerűségnek örvendett. A makettezés, modellezés nyújtotta lehetőségek csak fejlődtek az utóbbi években, ugyanakkor az utóbbi 10 évben a látványtervezés, 3D-s digitális megjelenítés is teret nyert, de mindezek mellett láthatóan van aktualitása a kézzel fogható maketteknek is, nem beszélve a kombinált technológiákról, mint az SCCM projektünk keretében City Scope technológiával elkészített Csepel Művek makettünk.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994