KÖZÖSSÉG
Szerintünk a KÉK egyik legfontosabb értéke, hogy közösségekben gondolkozik. Organikusan működünk a kezdetek óta, amely a szervezettség mellett ma is jellemző; önkéntesek, aktivisták alapították, és a mai napig évente kb. 200 főt számláló önkéntes csapattal dolgozunk. Van intézményi struktúránk, de ez számos ponton kiegészül önkéntes szakmai szereplőkkel. Hiszünk abban, hogy fontos az építészeti és városi kérdéseket különféle csoportok, szempontok, érdekek mentén értékelni, és fontosnak tartjuk, hogy ez a komplexitás megjelenjen a párbeszédben is. Számos olyan kezdeményezésnek volt vezetője a KÉK az elmúlt másfél évtizedben, ahol különböző közösségeket hoztunk össze egy-egy téma vagy esemény mentén.

Az egyik legsikeresebb programunk a Budapest100, ami idén a 10. évfordulóját ünnepli. A fesztivál alapgondolata a 100 éves budapesti házak megünneplése, és nagyon hamar az egyik legnépszerűbb eseményünké vált. Nem véletlenül, hiszen az épületekben lakó embereket, lakóközösségeket vonja be az épített környezetükről, városukról való gondolkodásba. A fesztivál során az adott évben 100 éves épületben lakók, programszervező és kutató önkénteseink segítségével, egy hétvégére megnyitják házukat az érdeklődők felé, akiket valamilyen helyi vonatkozású programmal várnak. Amennyire egyszerű az alapötlet, annyira nagyszerű is: az egyik küldetésünk az, hogy megmutassuk a lakóközösségeknek, hogy minden épületben vannak történeketek amiket érdemes elmesélni, és mint a Budapest100 mottója is mutatja: minden ház érdekes.

A Budapest100 így nagyon közel áll a szívünkhöz, mivel minden évben egyre több ház (idén közel 60) csatlakozik, és több száz önkéntessel és lakóval találkozunk, akik mindannyian szeretnének valamit tenni a környezetükért, vagy éppen a közösségükért.

Ugyanakkor nagyon büszkék is vagyunk a Budapest100-ra, mivel 10 év alatt egy olyan módszertant fejlesztettünk ki, ami máshová is adaptálhatóvá teszi a programot. Ez új fejezetet nyitott a KÉK életében, hiszen nem csak mint aktivátor, hanem a tudásátadásban résztvevő, közvetítő szereplőként kezdtünk működni.bből született többek között az URBACT Come In! – Talking Houses, Shared Stories nevű program, ahol ezt a módszertant próbáljuk ki más európai városokban.

Azt gondoljuk, hogy a Budapest100 üzenete és alapgondolata ma is rendkívül releváns és kortárs: szükség van az alulról jövő közösségek erejére, a közösségek összekovácsolására, épített környezetünk megértésére, ugyanis a jövő formálásához és fenntartható városok működtetéséhez a múltat megismerve vezet az út.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994