KONFERENCIÁK
A különféle építészethez kapcsolódó területek, szakágak bevonása mindigis fontos volt számunkra, melyhez az építészet határterületeinek felfedezései különösen jó témaköröknek bizonyultak. E mellett a KÉK programkínálata is tükrözte ezt a sokszínűséget úgy a kezdettekkor, ahogyan ma is: a szokványossabb eseményformátumok (előadás, konferencia) mellett, mindigis jelen voltak az organikus és közösségi alapú programok. A programkínálat sokszínűsége ma is fontos nekünk, és oka az, hogy minél szélesebb rétegnek közvetíthessünk szakmai programokat a laikus érdeklődőktől a szakmai szereplőkig.

A KÉK megalakulásakor és azt követő korai években ugyan már jellemzőek voltak a szakmán belül is a tematikus konferenciák, mégis hiánypótlónak számított 1-1 különlegesebb témakör köré csoportosított esemény, főleg amikor ezek nemzetközi példákkal és előadókkal is ötvözni tudtuk.

Ezekre a hiánypótló témákra erősített rá a KÉK a korai években és többek között ezekkel a szakmai eseményekkel alapozta meg a hírnevét, nem csak a kezdetben csatlakozó kreatív közösségben és aktivátorok között, hanem az építész, szakmai szereplők között is.

Ilyen konferenciáink voltak többek között a Problémás Örökség (2009), mely a Közép-Európai régió közös épített örökségét vizsgálta, az INFRA (2008), ami a városi infrastruktúra és építészet kapcsolatáról szólt, Foghíj (2010) konferencia ami történeti városszövetbe való foghíj beépítésekkel foglalkozott.

Az évek során a szakmai közélet igencsak megváltozott, főleg 2014-et követően, ami több összetett folyamatnak köszönhető: sokkal több szereplő van már a szakmai kulturális térben, megváltozott az építészek és építészeti közvetítők szerepe, mások az eszközeink, megváltozott maga a szakmai közélet is amibe most egészen más módon lehet illeszkedni mint 2010-ben stb.

Ezért a KÉK-nek is folyamatosan új eszközökhöz kellett nyúlnia a szakmai programok terén. A kisebb, de exkluzív tartalmat szolgáltató szimpóziumok és workshopok kerültek előtérbe, mint pl az MIT előadóival szervezett City Scope workshop 2019-ben vagy a The Viz Business konferencia, mely a látványtervező ’ipar’ egyik hiánypótló eseménye volt. E mellett egyre inkább egy Közép-európai tudásmegosztó szerepet vállal magára a KÉK, ami főleg az olyan nagy programokban érhető utól mint a Shared Cities: Creative Momentum, vagy a DANUrB.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994