KONFERENCIÁK
A különféle, építészethez kapcsolódó területek, szakágak bevonása mindig fontos volt számunkra, melyhez az építészet határterületeinek felfedezése különösen jó témakörnek bizonyult. A KÉK programkínálata is tükrözte ezt a sokszínűséget, úgy a kezdetekkor, ahogy ma is: a szokványosabb formátumú események (előadás, konferencia) mellett, mindig jelen voltak az organikus és közösségi részvételen alapuló programok. A rendezvénykínálat sokszínűsége ma is fontos számunkra, hogy a laikus érdeklődőktől a szakmai szereplőkig, minél szélesebb rétegnek közvetíthessünk szakmai programokat.

A KÉK megalakulásakor, és azt követő korai években ugyan már jellemzőek voltak szakmán belül is a tematikus konferenciák, mégis hiánypótlónak számított egy-egy különlegesebb témakör köré csoportosított esemény, főleg amikor ezeket nemzetközi példákkal és előadókkal is ötvözni tudtuk.

Ezekre a hiánypótló témákra erősített rá a KÉK az elsőévekben és többek között ezekkel a szakmai eseményekkel alapozta meg hírnevét, nem csak a kezdetben csatlakozó kreatív közösségben és az aktivátorok között, hanem az építész szakma szereplői előtt is szerepel.

Ilyen konferenciák voltak, többek között, a Problémás Örökség (2009), mely a közép-európai régió közös épített örökségét vizsgálta, az INFRA (2008), ami a városi infrastruktúra és építészet kapcsolatáról szólt, és a Foghíj (2010) konferencia, amely a történeti városszövetbe történőfoghíj beépítésekkel foglalkozott.

Az évek során a szakmai közélet igencsak megváltozott, főleg 2014 után, amely összetett folyamat eredménye volt: már sokkal több a szereplő a szakmai kulturális térben, megváltozott az építészek és építészet közvetítők szerepe, mások az eszközeink, átalakult maga a szakmai közélet is, amibe most egészen más módon lehet illeszkedni mint 2010-ben.

Ezért a szakmai programok terén a KÉK-nek is folyamatosan új eszközökhöz kellett nyúlnia. A kisebb, de exkluzív tartalmat szolgáltató szimpóziumok és workshopok kerültek előtérbe, mint pl. az MIT előadóival szervezett City Scope workshop 2019-ben, vagy a The Viz Business konferencia, mely a látványtervező ’ipar’ egyik hiánypótló eseménye volt. Emellett egyre inkább egy közép-európai tudásmegosztó szerepet vállalt magára a KÉK, ami főleg az olyan nagy programokban érhető tetten,mint a Shared Cities: Creative Momentum, vagy a DANUrB.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994