FENNTARTHATÓSÁG
A város zöldfelületei épp annyira fontosak, mint az épületei, közterei. A KÉK indulása óta rengeteget változott a városi klímára, zöldfelületek kezelésére vonatkozó szemléletmód: sokat a pozitív irány, mégis rengeteg még a teendő.

A Közösségi Kertek programsorozatunk elsőre ránézésre talán nem egyértelműen kapcsolható össze az építészettel, de ha jobban megnézzük a városi kertek, zöldfelületek nagyon is fontos részei a városnak.

A KÉK, nyugati példákat követve, az elsők között (2010 óta) foglalkozott a városi kertészkedés Magyarországon történő meghonosításával és elterjesztésével. Az élő zöldfelületek a kertészkedésen túl az edukáció, egészségmegőrzés, környezetvédelem, közösségi kultúra színterei is. Számunkra itt is különösen fontos az, hogy városi közösségekkel dolgozhatunk, és a kertek gondozói más területeken is tudják hasznosítani az ismereteiket: erősödik az együttműködési készség, felelősségérzet, környezettudatos szemléletmód.

Az évek során a KÉK rengeteg tapasztalatot szerzett e téren, mind a kertek kialakításával és fenntartásával, a közösségek összetartásával kapcsolatban, mind a kapcsolódó szakterületeken, mint fenntartható építészet vagy városi klíma. Emiatt nem csak megvalósító, de tudásmegosztó szerepbe is kerültünk, sőt számos oktatási programot szervezünk mi magunk is.

A városok változásának irányáról ugyan folynak viták, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy a zöld felületek értelmes térnyerése különösen fontos egy kortárs városi struktúra kialakításában. Hiszünk abban, hogy az egyének és közösségek jó példája követendő, így tevékenységünkkel hozzájárulunk lakókörnyezetünk és városunk mikroklímájának javulásához, egy környezettudatos és fenntartható életmód elterjesztéséhez. Van még bőven munka e téren, és a KÉK a jövőben is dolgozni fog, hogy ebbe az irányba haladjunk.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994