KÖZÉLET
Szakmai közélet, építészeti kritika, vita. Az építészeti közélet talán legingoványosabb területei. A KÉK-nek nem titkolt célja fennállása óta részt venni a szakmai közéletben és a várossal kapcsolatos alapvető kérdések véleményformálásában. Talán ez az a terület ami a legtöbbet változott 15 év alatt, többek között; igencsak megváltozott az építészirodák és városfejlesztést koordináló közintézmények helyzete, részben a gazdasági válság, részben a belpolitikai változások következtében, teljesen átalakult a magyar építőipar dinamikája, megváltozott a kulturális színtér amiben mozgunk, és nem utolsó sorban a média eszközei is elképzelhetetlen módon fejlődtek.

Ezekkel az összetett folyamatokkal összhangban az építészek és építészeti intézmények szerepe is teljesen átalakult; ma már egészen mást jelent szakmapolitikáról beszélni vagy írni, mint 2015-ben.

Ezt a 15 évet követve nem mehetünk el említés nélkül a KÉK szakmai vitaestje mellett, melyből a legfontosabb a TÁLALÓ sorozat és a KÉK tevékenységét kísérő építészeti írás, véleményformálás szerepéről. A Magyar Narancs építészeti rovatát 2010 óta szerkeszti a KÉK, hogy közérthető módon közel vigyük az olvasókhoz a kortárs magyar építészetet. Másik fontos eredményünk a 2015-ös vendégszerkesztői közreműködésünk az A10 New European Architecture építészeti lap magyar különszámában, ahol a hazai kortárs építészeti trendeket vettük végig.

2009-ben indult a TÁLALÓ nevű szakmai vitafórum, ami mai napig példaértékű számunkra. A teljesen különféle érdekeket képviselő szereplők (beruházó, politikai megrendelő, tervező, kivitelező, felhasználó stb.) vitatták meg nézőpontjaikat a nagyobb hazai fejlesztések kapcsán konstruktív, de provokatív módon. A mai, több okból megváltozott helyzetben sajnos ilyen jellegű szakmai fórumok már nem léteznek, holott a szakmai közéletnek ezek kritikus beszélgetések igencsak hiányoznak.

A KÉK továbbra is fontos célkitűzésének tekinti az ilyen nyílt fórum létrehozását, melyre akkor lesz újra lehetőség ha a különféle érdekeltségű szereplők vállalnak nyílt fórumon szakmai beszélgetéseket.

KAPCSOLAT

Kortárs Építészeti Központ
1111 Budapest
Bartók Béla út 10-12.

info@kek.org.hu
+36 30 522 5994